Za nami kolejne spotkanie z tradycją i smakami dzieciństwa. Tym razem spotkaliśmy się w pięknych okolicznościach przyrody mazurskiej. W urokliwych Karnitach, w murach leciwego zamku, na wodzie przemierzając Kanał Elbląski i wreszcie w Nowej Wsi nieopodal Iławy kultywując tradycję i smaki z najwyższych polskich półek. Nie, kawioru nie było, ani wyszukanych smaków zza mórz. Było po naszemu, gościnnie, smacznie, aromatycznie, czasem z nutą sentymentu a nawet z łezką w oku.
Kluseczki, cista, kapusta na sto sposobów, ogórek małosolny, gziki, pieczyste, pasztety z borowików, półgęski, konfitury, suszone śliwki, jagnięce i baranie majstersztyki...a wymieniać można jeszcze długo.
Do rzeczy.
Właśnie wróciliśmy z już trzeciego spotkania wokół SMAK-u, czyli spotkania warsztatowo - seminaryjno - integracyjnego organizowanego przez współpracujące ze sobą Lokalne Grupy Działania. Dzielimy się tym co mamy najlepsze, przeprowadzamy kulinarno - etnograficzne poszukiwania zaginionych albo zapomnianych smaków. Pod Iławą spotkało się wszystko najlepsze z regionu LGD Barcja, LGD Trzy Doliny, LGD Kanał Elbląski i LGD Ziemia Łańcucka.
foto spod Zamku Karnity (ponoć do dziś grasuje tu Biała Dama)
Z fascynacją i ciekawością uczestniczyliśmy w wykładach dr Iwony Batyk "Żywność tradycyjna i lokalna w kontekście rozwijającego się trendu slow food"i dr Mateusza Rogowskiego "Szlaki kulinarne". Wiedza uzupełniona, nowe pytania już powstają, inspiracja rozbudzona...
Makowe Lato jak zwykle w kręgu ziół i roślin jadalnych. Zabraliśmy ze sobą naszą Letnią Polanę, mieszankę zielno - kwiatową (nasza domowa faworytka;) oraz Lemoniadę Łąkową (zwaną winkiem chabrowym). Smakowało, bo lemoniada mimo niekorzystnej aury wyparowała po godzinie, po niej napar z Letniej Polany. NA ZDROWIE!
Lemoniada Łąkowa opiera się na bardzo starym przepisie mojej mamy. Oranżada z dzieciństwa.
Kwitnące kwiaty chabra, cukier, woda i czas. To w skrócie receptura na lekko gazowaną i bardzo orzeźwiającą lemoniadkę. My dodaliśmy płatki maku polnego i na finiszu lekko aromatyzowaliśmy napój świeżą miętą omszoną.
Letnia Polana
skład:
ziele macierzanki piaskowej
kwiat nagietka, macierzanki piaskowej, chabra, koniczyny czerwonej, oregano lebiodki
Piękna fotorelacja z naszego spotkania dostępna pod linkiem: Mozaika Miłomłyn
O wcześniejszym spotkaniu możecie poczytać pod linkiem: SMAK
Dokarmieni estetycznie, kulinarnie i towarzysko wróciliśmy na naszą ziemię, do ziół, do jak się okazało po przyjeździe wyczekiwanego od 3 tygodni deszczu! Szczęśliwi, zmęczeni, z uśmiechem na zewnątrz i od środka. Pracujemy dziś w suszarni, obudziły się nowe pokłady energii i mega chęci do działania.
Z kochanymi bydgoskimi klientami i smakoszami ziół widzimy się już w niedzielę na Frymarku. Będziemy z ziółkami i eliksirami. Zapraszamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz